Santorum frir til demokrater i Michigan

Skal Rick Santorum stanse Mitt Romneys marsj mot partinominasjonen er han pent nødt til å vinne i Michigan i kveld. For å forsikre seg seieren i Michigan var Santorum nødt til å gjøre en god figur i CNN-debatten forrige uke. Det klarte han ikke og han har nå mistet overtaket på meningsmålingene i delstaten.

Momentumet går Romneys vei, han har tatt igjen og gått smått forbi Santorum i Michigan etter å ha vært 10 % bak, og leder nå soleklart i Arizona med minst 10-14 prosentpoeng. Forklaringen er antagelig en kombinasjon av debatten forrige onsdag og Santorums evne til å sette seg fast i en hengemyr av irrelevante kampsaker som kveler valgkampagendaen for oksygen. Mens Romney har fokusert på det 70-80 % av velgerne er mest fokusert på – økonomien – har Santorum vært innom den ene sosialkonservative saken etter den andre.

Det siste påfunnet fra Santorum er å betale for såkalte robocalls der hans kampanje ber demokrater om å krysse over og stemme på ham i primærvalget som er åpent for alle som vil stemme, skriver Washington Post-bloggen The Fix.

Santorum-kampanjen har bekreftet at de står bak telefonanropreklamen og forsvarer seg med at de skal kapre støtte blant såkalte Reagan Democrats. Avhengig av øynene som ser kan dette virke som et dristig eller desperat tiltak for å redde seieren i Michigan, som en uke siden så ut til å være hans.

Romney-kampanjen er ikke i tvil om hvordan de skal utnytte det de må tro er et gigantisk feiltrinn fra Santorums side:

It is outrageous that Rick Santorum is inviting Democrats into the Republican primary to vote against Mitt Romney. Rick Santorum has moved beyond just ‘taking one for the team,’ he is now willing to wear the other team’s jersey if he thinks it will get him more votes. We believe that Republicans will decide who wins Michigan – and we are confident that will be Mitt Romney.

Hvis denne saken dukker opp på tv-nyhetene kvelden før Michigan-republikanere skal gå til valglokalene, kan det få dem til å se rødt og vende Santorum ryggen. Herr Santorum håper på en motsatt effekt, at nyheten vil bære frem et budskap til Reagan Democrats og demokrater generelt om at de bør stemme på ham for å ødelegge for Romney.

Jeg kan vanskelig se hvordan dette ender opp positivt for Santorum – selv om han vinner Michigan.

I beste fall sikrer han noen titusen stemmer fra demokrater som kjeder seg nok til å gidde dukke opp ved valglokalene for å stemme på en fyr de egentlig må syns er ganske ufyselig. Det er vanskelig nok å få amerikanere (eller nordmenn, for den saks skyld) til å stemme som det er, tror Santorum virkelig at dette går netto i pluss dersom han forarger republikanere som ville stemt på han i utgangspunktet?

Og gir ikke dette Mitt Romney det perfekte alibiet å bruke dersom han likevel taper? Romney vil kunne skylde på “dirty tricks” og ondskapsfulle demokrater som kun gjør det for å sikre Obamas sjanser for gjenvalg. For er det ikke det Santorums underliggende budskap er med dette robotanropet?

«Stem på meg, demokrater, for ellers vinner Romney (han som har best sjanse til å slå Obama til høsten).» Er det slik Santorum skal kapre nominasjonen, å minne folk på at han kommer til å tape mot Obama hvis han vinner?

Det blir spennende å se hva resultatet blir i Michigan, for der er det mye som står på spill – spesielt for Santorum.

Stikkord:

Tweets fra @MonticelloSoc